Προφήτης Ηλίας Παγκρατίου

Εφημέριοι

1. Σκαρτούλης Κωνσταντίνος (Α’)
2. Πατεράκης Φιλήμων (Α’)
3.Τσιμικλής Σεραφείμ (Β’)
4. Κωτσόπουλος Αρσένιος (Α’)
5. Χασιώτης Aνάργυρος (Α΄)
6. Μαρτιόπουλος Γεώργιος* (Α’)
(* αποσπασμένος σε άλλη Ενορία του εσωτερικού ή του εξωτερικού)

Βρείτε μας στο χάρτη


Η ενορία Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ιδρύθηκε με  Βασιλικό Διάταγμα την 16ην Απριλίου 1912. Ο  Ιερός Ναός θεμελιώθηκε την 28ην Απριλίου 1928 επί οικοπέδου όπου προϋπήρχε παρεκκλήσιον του Προφήτου Ηλιού, το οποίο αποτέλεσε και τον πρώτο ναό της ενορίας , τα δε εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού ετελέσθησαν την 11ην Οκτωβρίου 1942 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Δαμασκηνού Παπανδρέου. Από αρχιτεκτονικής απόψεως ο Ιερός Ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου, λιτής και εξωνάρθηκος και δύο παρεκκλησίων, και είναι ιστορημένος εις μεν το Ιερό Βήμα από τον αγιογράφο Στέφανο Ασμάνη εις δε τον υπόλοιπο Ναό από τον αγιογραφικό οίκο Βαμπούλη. Καθημερινώς τελούνται οι διατεταγμένες εκ του τυπικού Ιερές Ακολουθίες και καθ’ εκάστην Κυριακήν δευτέρα Θ. Λειτουργία. 


Εις τον τομέα της φιλανθρωπίας καθημερινώς διανέμονται περί τις πενήντα μερίδες φαγητού εις αστέγους και εμπεριστάτους ενορίτες και μηνιαίως βοηθούνται περί τις εκατόν πενήντα οικογένειες είτε οικονομικά είτε διά προσφοράς τροφίμων και λοιπών ειδών οικιακής χρήσεως. Στην ενορία λειτουργεί Στέγη Γερόντων με δεκαοχτώ κλίνες, η οποία λειτουργεί υπ’ ευθύνη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου.

 Εις την ενορία λειτουργούν κατηχητικά σχολεία όλων των βαθμίδων (κατώτερο, μέσο και ανώτερο) και λειτουργεί κοινωνικό φροντιστήριο στο οποίο παραδίδονται δωρεάν μαθήματα αγιογραφίας, ψηφιδωτού, εκμαθήσεως βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών χορών, καθώς και φροντιστηριακά μαθήματα ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) και φιλολογικών και θετικών μαθημάτων γυμνασίου και λυκείου.

 Προσφάτως δημιουργήθηκε χορωδία παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής.

 Ο ιερός Ναός πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου, εορτή του προφήτου Ηλιού αλλά και στις 26 Νοεμβρίου του Αγ. Στυλιανού και 9 Φεβρουαρίου του Αγ. Παγκρατίου.


Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Οδός: Αρύββου
  • ΤΚ: 116 33
  • Πόλη: Αθήνα
  • Τηλ Ιερού Ναού: 210.75.13.360
  • Αριθμός: 1