ΑΠΟCΤΟΛΗ

www.mkoapostoli.gr

Η συμπαράσταση στον εμπερίστατο αδελφό είναι πρώτιστο καθήκον κάθε χριστιανού. Καθήκον του ανθρώπου που δεν τον αφήνουν αδιάφορο οι τραγικές εικόνες που συνθέτουν την καθημερινότητά μας.
Του ανθρώπου που στέργει πάντοτε στο άκουσμα του κλάματος του πεινασμένου παιδιού, στον θρήνο του ξεριζωμένου, στην απελπισία του φτωχού. Καθήκον κάθε ανθρώπου που επιθυμεί να δίνει απλόχερα την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο κατά συνέπεια δε μοιάζει να είναι μία απλή υποχρέωση. Αυτή η ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με εθνική και διεθνή εμβέλεια στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο.

Στόχος και συνεχής επιδίωξη είναι η ΑΠΟΣΤΟΛΗ να γίνει από σήμερα το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης ανθρώπων.Αυτή η απόφαση είναι όχι μόνο η έκφραση της αγωνίας της διοικούσης Εκκλησίας για όσα συμβαίνουν και εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας, αλλά και η συμβολή της στο μέτρο του δυνατού, στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλές πλευρές προς αναχαίτιση μίας πλημμυρίδας. Και τούτο χωρίς πανικό, με την εμπειρία μίας διδαχής, ότι αυτός ο τόπος ξεπέρασε πολλές ανάλογες δυσκολίες στο διάβα της ιστορίας του.
Η αναγνώριση των λαθών μας, η υπέρβαση του προσωπικού μας θελήματος, η πραγματική διαφάνεια, η επιδίωξη της ομόνοιας και της ενότητας είναι μερικά από τα αντισώματα που θα χρειασθούν στην αντιμετώπιση μίας ασθένειας που κατατρώει σχεδόν όλες τις θεσμικές δομές μας.

Προορισμός της Εκκλησίας μας «που είναι άλλωστε ο προαιώνιος προορισμός της» είναι : «να είναι στον κόσμο πηγή υψηλής πνευματικής ζωής, ελευθερίας και πανανθρώπινης αγάπης, συναδέλφωσης και ειρήνης, άρνηση του μίσους, της κακίας και της αδικίας, συμπαραστάτισσα της πάσχουσας ανθρωπότητας στη βασανισμένη πορεία της».Το σύμπλεγμα των έργων της «Αποστολής» είναι:

Α. Πρότυπο Περιβαλλοντικό Κέντρο στην Πάρνηθα
Β. Μονάδα επανένταξης ουσιοεξαρτημένων ατόμων
Γ. μονάδα φροντίδας και αγωγής αυτιστικών παιδιών
Δ. μονάδα φροντίδας κατακοίτων
Ε. στέγες ηλικιωμένων
Στ. Διπλασιασμός των μερίδων φαγητού (σήμερα υπερβαίνουν τις 10.000 ημερησίως)

Τομείς όπως:

  • η πολιτισμική κληρονομιά
  • η προστασία του περιβάλλοντος
  • η συνεργασία με φορείς του εξωτερικού
  • η ενδυνάμωση της Ιεραποστολής

Είναι στις προτεραιότητες της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣΗ συνεργασία όλων μας πρέπει να είναι η πεμπτουσία και το μήνυμα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
Στόχος της ΜΚΟ «Αποστολή» είναι πέραν της δυναμικής δραστηριοποίησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και συνοχής, της υγείας, αλλά και του πολιτισμού, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στους τομείς του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Οι διεθνείς της δράσεις και τα προγράμματα αναπτύσσονται σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Μητροπόλεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αναπτυσσόμενες χώρες με έμφαση την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τα δυτικά Βαλκάνια, και τη Μέση Ανατολή, ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη Λατινική Αμερική.
Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων έχει δρομολογήσει συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Απασχόλησης, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υγείας η Κοινωνία της Πληροφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ο.Η.Ε .Η «Αποστολή» απέκτησε διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση τεχνικών έργων και παροχής υπηρεσιών (τύπου Α και Β), η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013).Είναι υποψήφια προς ένταξη στο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με καθεστώς συμβούλου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέλος του μητρώου ΜΚΟ της EuropeAid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων.
Προσβλέποντας στην υποστήριξη των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων μέσα από το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης, η Αποστολή συνεργάζεται επίσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ερευνητικά ιδρύματα, εταιρείες και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣΣτο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στους τομείς κοινωνικής συνοχής, φροντίδας και υγείας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών μέσα από ένα ευρύ φάσμα ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, η Μ.Κ.Ο Αποστολή: Καταγράφει και παρέχει αξιόπιστες και συνεχώς ενημερωμένες πληροφορίες για τις ανάγκες των Ιερών Μητροπόλεων στην Ελλάδα και στις αναπτυσσόμενες χώρες
Υποβάλλει προγράμματα και προτάσεις σε εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος
Συντονίζει, διαχειρίζεται και υλοποιεί εγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα
Προσφέρει έκτακτη και μη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
Υλοποιεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και προγράμματα στην Ελλάδα και τις αναπτυσσόμενες χώρες
Σχεδιάζει, διαχειρίζεται και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μετανάστες και εργαζόμενους
Συνεργάζεται με εθνικούς και διεθνείς φορείςΟΡΑΜΑΟ προορισμός της «Αποστολής» είναι η θεοδίδακτη αγάπη και φιλανθρωπία, δηλαδή η ενίσχυση των λιγότερο ευνοουμένων κοινωνικών ομάδων και η βελτίωση των συνθηκών διαβιώσεώς τους, μέσω της παροχής κάθε δυνατής βοήθειας.
Είναι οι ίδιες αρχές, οι οποίες μας οδηγούν στο να συνεχίζουμε αυτό το έργο και να πορευόμαστε με τα νέα δεδομένα του σήμερα αλλά με διδαχές βγαλμένες από τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και την παράδοση της Εκκλησίας μας.
Στη νέα μας αυτή πορεία, στην οποία ευλογών και πνευματικός καθοδηγητής μας είναι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, έχουμε θέσει τους βασικούς άξονες κοινωνικού έργου, οι οποίοι έχουν αναφορά στη βοήθεια μας προς τον συνάνθρωπο εκτός και εντός συνόρων, στη συμπαράσταση του κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη και προσδοκά με τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης, της συμπόνιας και της προσφοράς.Στόχοι μας είναι η διακονία, η φροντίδα, η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, η ουσιαστική παρέμβαση και βοήθεια για την αντιμετώπιση κάθε κοινωνικού προβλήματος, η ενίσχυση της νεολαίας μας, η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της Ιεραποστολής, η βοήθεια του ποιμαντικού έργου των αδερφών μας Ορθοδόξων Χριστιανών, όπου και αν βρίσκονται κυρίως όμως η ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκεύματος, φυλής.
Με όλη μας την δύναμη με ισχυρή θέληση με πείσμα και ένστερνο ζήλο θέτουμε τις βάσεις σήμερα, θεμελιώνουμε το αύριο με τη δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων, δράσεων, ανθρωπιστικών παρεμβάσεων, απλώνοντας ένα κοινωνικό “δίχτυ” προστασίας που αφορά την υγεία, τα παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, τις οικογένειες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Το όραμα μας είναι ο συνεχής αγώνας για ν΄αλλάξει η ζωή μας, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η θλίψη, η απόγνωση και η απελπισία που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας να βρούν καταφύγιο κατανόησης, στοργής, φροντίδας και αρωγής μέσα από τις δομές και τις δράσεις της «Αποστολής».“Κανένας συνάνθρωπος μας χωρίς φαγητό, στέγη, γιατρό και φάρμακα.”


Είναι ο βασικός συντελεστής που σηματοδοτεί την δική μας αποστολή περιλαμβάνοντας επίσης δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε κάθε έκτακτη ανάγκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου χρειάζεται και απαιτείται. Ακόμη παροχή υποτροφιών και δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε έλληνες και αλλοδαπούς.Δεν αποτελεί πρόθεσή μας να μετατραπούμε σε εργολάβους και κατασκευαστές, όμως ελπίδα μας είναι να αποτυπώσουμε ίχνη αγάπης προς τον συνάνθρωπο, ο οποίος διαβιεί υπό αντίξοες συνθήκες.
Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε τον σκοπό μας είναι να σχεδιάσουμε με απόλυτη διαφάνεια ολοκληρωμένα έργα υποδομής και ανάπτυξης, τα οποία θα στηρίξουν το κοινωνικό έργο της πατρίδας μας αλλά και των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Έκθεση εικόνων