Print bookPrint book

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ

ιστοχώρος: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Μάθημα: ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ
Book: ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ
Printed by: Επισκέπτης
Date: Σάββατο, 27 Απρίλιος 2024, 3:30 πμ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Ως Τράπεζα Χρόνου ορίζεται το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που δε στηρίζεται στο χρήμα αλλά στο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής και επαγγέλματος, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει οτιδήποτε χρειάζεται προσφέροντας ώρες εργασίας αντί για χρήματα.

Η Τράπεζα Χρόνου έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αλλάζοντας έτσι τον καθιερωμένο κοινωνικό τρόπο συναλλαγής, δίνοντας λιγότερη αξία στα χρήματα και εγκαθιδρύοντας την ιδεολογία του «Δούναι και Λαβείν» μεταξύ των μελών της. Η Τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών με μονάδα συναλλαγής το χρόνο και όχι τα χρήματα.

Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας του σπιτιού. Εν γένει στη τράπεζα χρόνου προσφέρεται και ζητείται χρόνος όχι χρήμα εκτός κι αν πρόκειται για υλικά που απαιτεί κάποια υπηρεσία.

Η Τράπεζα Χρόνου έχει ιδιαίτερη κοινωνική χρησιμότητα διότι :

  • αφενός μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες κάθε νοικοκυριού χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος και
  • αφετέρου ως δίκτυο πολιτών συμβάλλει στη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των μελών ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό της περιοχής, καθώς επίσης συμβάλει στην ενεργοποίηση των πολιτών σε ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο.

Έτσι ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου, η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία».

Μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και καταθέσεων. Η τράπεζα εθελοντικού χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να:

  • στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα π.χ. οικογένειες ανέργων
  • αξιοποιήσουν τη διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές, άτομα που θέλουν να συνδράμουν το κοινωνικό έργο των οργανώσεων με παροχή υπηρεσιών προς αναξιοπαθούντες (και να ανταμειφθούν γι’ αυτό)
  • να νοιώθουν καλύτερα τα άτομα που βοηθούνται με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και παράλληλα να κάνουν προσπάθεια να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων.

Σε μια τράπεζα χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο,  μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο.

Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τους άλλους εταίρους. Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί. Κάθε άτομο περιγράφει τι θα μπορούσε να προσφέρει και τι υπηρεσίες είναι πιθανό να χρειαστεί.

Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε όλες/ους αυτές/ούς που θέλουν αυτοβούλως να συμμετέχουν. Προσιδιάζει όμως περισσότερο σε άνεργες και άνεργους (που έχουν πολύ χρόνο και όχι χρήμα).
Τα πλεονεκτήματα της Τράπεζας Χρόνου είναι ότι:

  • Δημιουργούνται σταθερές – συνεχείς και πιστές σχέσεις αμοιβαιότητας που ενδυναμώνουν τα μέλη.
  • Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία, η απασχόληση βιώνεται ως ελεύθερη και όχι αλλοτριωμένη δραστηριότητα.
  • Αποτελεί περισσότερο επικοινωνιακές συναναστροφές παρά «απασχόληση».
  • Βοηθούνται τα άτομα να ανακαλύψουν ή να αναπτύξουν νέες ικανότητες και δεξιότητες.
  • Περιορίζεται η σπατάλη.
  • Αναπτύσσονται τοπικοί πόροι.
  • Ευνοείται η αξιοποίηση πόρων
  • Ενισχύεται η οικολογική συνείδηση.
  • Ενισχύεται η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φύλων αλλά και μεταξύ των γενεών.

Στην εποχή αυτή της παρατεταμένης ύφεσης οι Τράπεζες Χρόνου συστήνονται μέρα με τη μέρα σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν πλέον ένα συχνό φαινόμενο, χωρίς βεβαία να χαρακτηρίζονται πάντα από επιτυχία. Στο πνεύμα αυτό και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μπορεί να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και να προσελκύσει εθελοντές να συμμετέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα:

  • εκμεταλλευόμενη τον ελεύθερο χρόνο στη βάση ενός εναλλακτικού, δημιουργικού και αλληλέγγυου μοντέλου
  • περιορίζοντας τις ανάγκες σε χρήμα, στις πλέον βασικές.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ

Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί όπως ακριβώς κάθε τράπεζα. Διατηρεί ένα σύστημα διαχείρισης όπου καταχωρούνται οι λογαριασμοί των «αναλήψεων» και των «καταθέσεων», μόνο που αντί για χρήματα οι λογαριασμοί αναφέρονται σε εργασία και πιστώνονται με Ανταλλακτικές Μονάδες. Η Ανταλλακτική Μονάδα είναι μία μονάδα -αντί του ευρώ- η οποία αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που πραγματοποιούν μεταξύ τους τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου.

Τα μέλη μιας τράπεζας χρόνου ανταλλάσουν υπηρεσίες με μονάδα συναλλαγής την ΩΡΑ. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, ανεξάρτητα αν πρόκειται για πνευματικές ή χειρονακτικές εργασίες, αν απαιτούν εξειδίκευση ή όχι. Μία ώρα υπηρεσίας = μία ώρα οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.

Η προσφορά και η ζήτηση υπηρεσιών δεν είναι διαπροσωπική. Ως εκ τούτου, δε χρειάζεται να λάβει κάποιος εθελοντής / μέλος μία υπηρεσία από το ίδιο άτομο στο οποίο προσφέρει τη δική του, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέλος. Δηλαδή, αν κάποιο μέλος προσφέρει μια υπηρεσία σ’ ένα άλλο μέλος, δε χρωστάει κανένας σε κανέναν. Το μέλος που πρόσφερε, θα δεχθεί με τη σειρά του υπηρεσίες από ένα άλλο μέλος του δικτύου. Για παράδειγμα, μία ώρα μαθήματος γαλλικών μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα επισκευής ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Κάθε εθελοντής «δημιουργεί αγγελίες» για κάθε προσφορά και ζήτηση και οφείλει να επικαιροποιεί τις αγγελίες που δημοσιοποιεί.

Η διαδικασία των συναλλαγών, ο τρόπος λειτουργίας, η διαχειριστική ομάδα, ο τρόπος εγγραφής νέων μελών και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων διαφέρουν σε κάθε τράπεζα χρόνου.

Εν γένει, μέσα από το σύστημα διαχείρισης ο κάθε χρήστης δημιουργεί ένα λογαριασμό, όπου δηλώνει τις υπηρεσίες-προϊόντα που μπορεί να παρέχει και τις υπηρεσίες-προϊόντα που θα ήθελε να λάβει. Στη συνέχεια, μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες οι υποψήφιοι πιστοποιούνται προκειμένου να προσφέρουν ό,τι έχουν δηλώσει. Για οποιαδήποτε συναλλαγή πραγματοποιείται, ο αντίστοιχος λογαριασμός πιστώνεται με τις ανταλλακτικές μονάδες που αναλογούν και εν συνεχεία, ο παρέχων μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για να λάβει υπηρεσίες άλλων μελών. Σε κάθε ανταλλαγή που συντελείται, οι συμμετέχοντες έχουν ως υποχρέωση να αξιολογούν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που έλαβαν, ώστε η Τράπεζα Χρόνου να μπορεί να ελέγχει την ποιότητά τους και να προστατεύει τους συμμετέχοντες από επαναλαμβανόμενες κακές πρακτικές.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται δύο παραδείγματα λειτουργίας τραπεζών χρόνου, το ένα από την τράπεζα χρόνου Αθήνας που χρησιμοποιούν ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις συναλλαγές τους και το άλλο από την τράπεζα χρόνου – αλληλέγγυης από την κίνηση πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία.

Παράδειγμα λειτουργίας με χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η τράπεζα χρόνου Αθήνας ( www.time-exchange.gr ) ξεκίνησε από μια ομάδα ενεργών πολιτών που συμμετείχαν στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος το Μάιο του 2011. Το εγχείρημα άντεξε στο χρόνο και ενέπνευσε έκτοτε τη δημιουργία τραπεζών χρόνου σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Το βασικό εργαλείο για τη λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι εγγραφές νέων μελών και η διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση ανοιχτή συνέλευση μελών όπου εκεί διαχειρίζονται τα προβλήματα που ανακύπτουν αλλά οργανώνονται και περαιτέρω δράσεις (π.χ δικτύωση με άλλα δίκτυα, δράσεις γνωριμίας των μελών κ.α). Μέσω της πλατφόρμας μπορεί ο καθένας να γίνει μέλος της τράπεζας χρόνου δημιουργώντας ένα προσωπικό προφίλ στο οποίο θα αναφέρει τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει. Επίσης σε διαφορετικό χώρο στην ίδια πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες του και παράλληλα να δημοσιεύει τις υπηρεσίες που αναζητά.

Η πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει αυτόματα τα μέλη για τις υπηρεσίες που τους ζητούνται. Μετά την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής, το μέλος που έχει λάβει την υπηρεσία πιστώνει το μέλος που του πρόσφερε την υπηρεσία με τις αντίστοιχες ώρες, μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας.

Παράδειγμα: Η Μαρία και ο Κώστας είναι 2 νέα μέλη τα οποία έχουν 0 ώρες στο λογαριασμό τους.

Ο Κώστας λαμβάνει 2 ώρες μαθήματα γαλλικών από τη Μαρία. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο Κώστας πιστώνει το “λογαριασμό” της Μαρίας με 2 ώρες. Άρα ο Κώστας βρίσκεται στο -2 και η Μαρία στο +2.Μ

Παράδειγμα λειτουργίας χωρίς χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η τράπεζα χρόνου και αλληλεγγύης της κίνησης πολιτών Μεσοποταμία στο Μοσχάτο (http://mesopotamia-mosxato.blogspot.gr), δημιουργήθηκε από την ανοιχτή συνέλευση, για την αντιμετώπιση της κρίσης, της κίνησης πολιτών “Μεσοποταμία”. Ένα εγχείρημα που στηρίζεται στην αυτοοργάνωση των κατοίκων του Μοσχάτου ή όμορων δήμων οι οποίοι ανταλλάσσουν υπηρεσίες και γνώσεις δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο πολιτών.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία της τράπεζας χρόνου, λαμβάνονται στις τακτικές εβδομαδιαίες συνελεύσεις της “Μεσοποταμίας” και ένα συντονιστικό όργανο αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει τη διαδικασία.

Το Συντονιστικό αποτελείται από τρία (3) μέλη της Τράπεζας Χρόνου, που αναλαμβάνουν το συντονισμό της λειτουργίας του δικτύου, δηλαδή την εγγραφή νέων μελών, καθώς και την επιβεβαίωση ότι κάποια ανταλλαγή υπηρεσίας ολοκληρώθηκε. Όλα τα μέλη του δικτύου διαδοχικά περνούν από το συντονιστικό.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες συγκεντρώνονται από τις αιτήσεις μελών από το συντονιστικό, ανακοινώνονται στον ιστότοπο της “Μεσοποταμίας”. Το μέλος που ενδιαφέρεται να κάνει χρήση μιας υπηρεσίας, επικοινωνεί με τον διαχειριστή και εκείνος με τη σειρά του ενημερώνει τα μέλη που εμφανίζονται πως προσφέρουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι έρχονται απευθείας σε επικοινωνία έτσι ώστε να γνωριστούν και να πραγματωθεί η συναλλαγή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ενημερώνουν το διαχειριστή έτσι ώστε να πιστώσει και να χρεώσει αντίστοιχα τους “λογαριασμούς” των μελών.

ΚΑΡΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΒΑΣΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Η καθιέρωση της “Kάρτας του Eθελοντή” εν γένει αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς των εθελοντών συμπολιτών, αλλά και ως ένα ελάχιστο, ηθικό κυρίως, κίνητρο, προς τιμήν των εθελοντών της πόλης που στηρίζουν εθελοντικές δράσεις.

Κάθε εθελοντής μπορεί να είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους :

  • την οποία πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και
  • να τη χρησιμοποιεί ώστε να απολαμβάνει κάποια προνόμια από συμβεβλημένους Οργανισμούς ή Επιχειρήσεις που θέλουν να υποστηρίξουν τον Εθελοντισμό.

Παραδείγματα ωφέλειας από την Κάρτα του Εθελοντή αποτελούν τα εξής:

  • Κάθε εθελοντής λαμβάνει μια εκπτωτική κάρτα μέλους που συνεπάγεται εκπτώσεις σε συγκεκριμένα καταστήματα και υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές
  •  Όποιος έχει την κάρτα μπορεί π.χ. να μετακινείται δωρεάν στα ΜΜΕ ή με συγκεκριμένη έκπτωση, μέσω εξαργύρωσης πόντων ή με απλή επίδειξη της κάρτας (ανάλογα με τη συμφωνία)
  • Στους εθελοντές εφοδιασμένους με Κάρτα παρέχεται το δικαίωμα εισόδου σε πρατήρια, κοινωνικά παντοπωλεία, κλπ


Στο εξωτερικό η Κάρτα Εθελοντή είναι θεσμοθετημένη για γενικότερη κάλυψη εθελοντικής εργασίας, χωρίς να είναι συνδεδεμένη με μία μόνο Τράπεζα Χρόνου, και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη υπηρεσία ταξιδιωτικής προστασίας, καθώς επίσης μία εκπτωτική κάρτα διαθέσιμη αποκλειστικά σε εθελοντές και εργαζόμενους σε μη κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.

Μέσω της κάρτας προσφέρονται αποκλειστικά στα μέλη πάνω από 100,000 εκπτώσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες γίνεται ως εξής:

  • Ο εθελοντής πρέπει να αγοράσει την κάρτα, που φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα, καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό
  • Μετά την αγορά, ο εθελοντής για να ενεργοποιήσει την κάρτα, θα πρέπει να συνδέσει τα στοιχεία του στο μητρώο εθελοντών με την κάρτα καταχωρώντας τα και δημιουργώντας ένα username and password,
  • Ο εθελοντής μπαίνει στην σελίδα των μελών και μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τις ισχύουσες εκπτώσεις και προσφορές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι κατευθύνσεις για το επιθυμητό μοντέλο λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργικότητα σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και από βασικές επιλογές που καθορίζονται από την Πολιτική και τους στόχους της Εκκλησίας.

Οι εμπλεκόμενες Οντότητες για τη σύσταση και αποδοτική λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου είναι οι εξής:

  • Ο Διαχειριστής της Τράπεζας Χρόνου, ο οποίος θα πρέπει συσταθεί ως μία νέα διακριτή Υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ή ως ένας Φορέας που να τελεί υπό τις οδηγίες της), που θα έχει τη συνολική δικαιοδοσία και ευθύνη της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Τράπεζας, αλλά και εκτέλεσης απαιτούμενων ενεργειών ελέγχου και λήψης αποφάσεων
  • Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για τη συμμετοχή τους στην Τράπεζα Χρόνου, οι οποίοι επιθυμούν, ως εθελοντές, και μέσω προσέγγισης της Εκκλησίας, να προσφέρουν στον συνάνθρωπο τους, διατηρώντας μία σχέση εμπιστοσύνης και καθοδήγησης από τις Ενορίες, αλλά και άτομα πρωτίστως με ανάγκες / ζήτηση υπηρεσιών (χαρακτηρισμένοι κυρίως ως ωφελούμενοι), οι οποίοι, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα κάποιας ανταπόδοσης μέσω της εθελοντικής εργασίας τους π.χ. άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Το φυσικό Δίκτυο εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων του Διαχειριστή, οι οποίοι υποστηρίζουν τις εργασίες διαχείρισης της Τράπεζας Χρόνου και ταυτόχρονα υποδέχονται τα μέλη, αποτελώντας ένα κανάλι επικοινωνίας και εξυπηρέτησης. Το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων του Διαχειριστή της Τράπεζας Χρόνου, μπορεί να αποτελείται κατά προτίμηση από εξουσιοδοτημένους εθελοντές των Φιλόπτωχων Ταμείων επιλεγμένων Ενοριών, ή από άλλα σημεία με ευχέρεια στη χρήση νέων τεχνολογιών, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνδέονται με την Τράπεζα Χρόνου, ώστε:
    • Να διαχειρίζονται τα αιτήματα εγγραφής, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει να ελέγχονται πρωτότυπα δικαιολογητικά για την ένταξη του νέου μέλους
    • Να υποστηρίζουν την εξυπηρέτηση συναλλαγών, όπως την ανάρτηση αγγελιών και την χρεοπίστωση Ανταλλακτικών μονάδων.
  • Επιχειρήσεις ή τρίτοι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιθυμούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταμοιβής των εθελοντών προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες, είτε δωρεάν ως προσφορά στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, είτε με παροχή σημαντικής έκπτωσης, σύμφωνα με προγράμματα ανταμοιβής που συμφωνούνται με τον Διαχειριστή της Τράπεζας Χρόνου.

Η ηλεκτρονική πρόσβαση στην Τράπεζα Χρόνου, θα μπορεί να γίνεται από :

  • Πολίτες-εγγεγραμμένα μέλη της Τράπεζας Χρόνου οι οποίο είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και οι οποίοι προτιμούν την εξυπηρέτηση τους μέσω απευθείας διασύνδεσης με την Τράπεζα Χρόνου, αντί για τη μετάβαση σε κάποιο εξουσιοδοτημένο από το Διαχειριστή της Τράπεζας φυσικό Σημείο Εξυπηρέτησης
  • Το φυσικό Δίκτυο εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων του Διαχειριστή της Τράπεζας Χρόνου, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο λογισμικό της Τράπεζας Χρόνου και ταυτόχρονα θα αποτελούν κανάλι επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των μελών. Τα συγκεκριμένα σημεία θα διαχειρίζονται το λογαριασμό του μέλους, παρουσία του ίδιου. και βάσει των υποδείξεων του π.χ για ανάρτηση νέας αγγελίας, δέσμευση εργασίας και χρόνου, χρεοπίστωση μονάδων, κλπ
  • Συμβεβλημένες επιχειρήσεις ή τρίτοι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταμοιβής των εθελοντών και οι οποίες οφείλουν να επικοινωνούν με την Τράπεζα Χρόνου όταν συναλλάσσονται με κάποιο μέλος, είτε για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του δικαιούχου (π.χ. για άδεια εισόδου), είτε για να καταναλώσουν μονάδες από το λογαριασμό του μέλους που λαμβάνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες ή προϊόντα.

Για την αναγνώριση του εγγεγραμμένου μέλους τόσο από τα σημεία που αποτελούν εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Διαχειριστή της Τράπεζας Χρόνου, όσο και από τις συμβεβλημένες Επιχειρήσεις, κάθε μέλος οφείλει να φέρει πάντα μαζί του και να επιδεικνύει την προσωπική του Κάρτα Εθελοντή, η οποία φέρει τα βασικά στοιχεία ταυτοποίησης του στην Τράπεζα Χρόνου και η χρήση της από τους εκπροσώπους του διαχειριστή ή τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις, δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης για την εκτέλεση των συναλλαγών μέσα από το λογαριασμό του.

Οι βασικές Λειτουργικές Περιοχές, οι οποίες θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να εκτελούνται, ώστε να ολοκληρώνονται όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και για όλες τις εμπλεκόμενες Οντότητες είναι οι ακόλουθες:

  • ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΈΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΕΣΩ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ – ΖΗΤΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
  • ΕΝΤΑΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ– ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται σχηματικά η γενική εικόνα του Επιχειρησιακού Μοντέλου λειτουργίας της Τράπεζας Χρόνου, βάσει των ανωτέρω Οντοτήτων και χαρακτηριστικών, το οποίο φαίνεται περισσότερο κατάλληλο για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δεδομένου ότι:

  • Εξασφαλίζει ξεκάθαρους ρόλους, σχέσεις και τρόπους συνεργασίας για κάθε εμπλεκόμενη Οντότητα.
  • Είναι συμβατό με το επιχειρησιακό μοντέλο του Εθελοντισμού, όπως αυτό περιγράφηκε στο σχετικό Παραδοτέο Π9, και με το χαρακτήρα που η Ι.Α.Α. δίνει στην έννοια της Κοινωνικής Προσφοράς.
  • Προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους χρήσης των υπηρεσιών της Τράπεζας Χρόνου, ώστε να καλύπτονται από τις διαδικασίες, τα μέλη που είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, αλλά και μέλη που επιλέγουν παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας, χωρίς να ανακόπτεται η επιθυμία τους για εθελοντική προσφορά.