ΚΕΣΟ

www.kesoiaa.gr

Το ΚΕΣΟ στηρίζεται στη συνεργασία των 74 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όχι μόνο. Μεριμνά για περιστατικά οικογενειών που διαμεσολαβούν άλλοι φορείς. Αγκαλιάζει τις οικογένειες, που προστρέχουν σε αυτό. Συνεργάζεται με τις Ιερές Μητροπόλεις αν απαιτηθεί. Διέπεται από τους κανόνες και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως εποπτευόμενος φορέας της Αρχής. Παρακολουθεί τις πολιτικές Ισότητας των Φύλων ως διαπιστευμένος Φορέας της Αρχιεπισκοπής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι στόχοι, το έργο και η προσφορά του ΚΕ.Σ.Ο. στη σημερινή κοινωνία είναι οι ακόλουθοι:

1. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Για την προστασία της οικογένειας στο ΚΕ.Σ.Ο. προσφέρονται:

Ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και προνοιακών παροχών που τυχόν δικαιούνται οι ωφελούμενοι του κέντρου μας και παραπομπή τους στους αρμόδιους φορείς όπου κριθεί αναγκαίο, καθώς και συμβουλευτική και υποστηρικτικές υπηρεσίες από την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕΣΟ.
Ενημέρωση σε θέματα υγείας, παρακολούθηση των ατόμων που είναι ασθενείς ώστε να προληφθεί η υποτροπή τους, παραπομπή των ατόμων στους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και διαμεσολάβηση προς εξυπηρέτηση ατόμων ανασφάλιστων και άπορων από την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΣΟ.
Ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά από την Ψυχολόγο του ΚΕΣΟ
Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του δικτύου εθελοντών ιατρών που διαθέτει.
Νομικές Συμβουλές για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων των οικογενειών και παρέμβαση προς κάθε αρμόδιο όργανο για τη νομική θωράκιση της οικογένειας και τη δημιουργία σωστής οικογενειακής πολιτικής.
Στήριξη και Επιμόρφωση γονέων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων
Στεκόμαστε αρωγοί σε επείγοντα και ζωτικά προβλήματα Υγείας των Οικογενειών. (Κατά το διάστημα Μάρτιος 2012- Μάρτιος 2013 βοηθήσαμε να μεταβούν παιδιά δυο Οικογενειών στο Βασιλικό Πρότυπο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Λονδίνου για δυο πολύ σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, που δεν μπορούν να επιλυθούν στην Ελλάδα και αλλά δυο παιδιά να νοσηλευτούν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο)
Διαθέτουμε σύστημα ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των ωφελουμένων οικογενειών του ΚΕΣΟ από την ιστοσελίδα μας, για την δημιουργία μιας σωστής οικογενειακής συνείδησης απαλλαγμένης από το πνεύμα της καταναλωτικής και ευδαιμονικής νοοτροπίας. Έτσι καλλιεργούμε στη πράξη το πνεύμα της αλληλεγγύης

2. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.

Συνεργαζόμαστε με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για την δωρεάν αναγνώριση τέκνων εκτός γάμου.
Αξιοποιούμε την δυνατότητα μέσω ου προγράμματος επιδότησης ενοικίου που υλοποιούν οι ΜΚΟ “PRAKSIS” , «Οι Φίλοι του Παιδιού» κ.λ.π καθώς και μέσω ιδιωτών, που παραχωρούν διαμερίσματα για άστεγες οικογένειες, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και προσφέρουμε προσωρινή στέγη σε οικογένειες, που βρίσκονται λόγω της κρίσης στο δρόμο μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και προσφορών.
Εξασφαλίζουμε ένδυση, υπόδηση και εξοπλισμό για νεογνά άλλοτε μέσω της Ταβιθά(Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής που εποπτεύεται από το Γενικό Φιλόπτωχο) και άλλοτε μέσω χορηγιών, που μας γίνονται από εταιρείες σε ανάλογα είδη.

3. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Μέσω συμβουλευτικής στήριξης, Ψυχολογικής αρωγής για τα μέλη των Οικογενειών που δέχονται βία. Προσφέρουμε Νομική θωράκιση Και επεμβαίνουμε μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ώστε όταν απαιτείται τα θύματα να αλλάξουν στέγη και τόπο διαμονής.

Το παιδί που βιώνει σήμερα τη βία μέσα στο σπίτι του θα αναπαραγάγει τη βία στη δική του οικογένεια αύριο.

Η βία που υφίσταται η μητέρα μέσα στην οικογένεια (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική και οικονομική) είναι υπόθεση όλων μας, διότι οι συνέπειες της είναι εμμέσως καταστρεπτικές για την κοινωνία. Μορφή βίας είναι και η φτώχεια που απορρέει από την οικονομική κρίση. Στηρίζουμε όλες αυτές τις οικογένειες και εμψυχώνουμε τη μάνα που αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας και το παιδί που είναι ευάλωτο στις σημερινές προκλήσεις.

Για να καταπολεμηθεί η πάσης φύσεως βία το ΚΕ.Σ.Ο έχει προτείνει προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, ένα από αυτά είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η συνεχής ενημέρωση.

4. ΤΟ ΚΕΣΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (TRAFFICKING)

Τα προηγούμενα χρόνια, ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες ήταν οι πελάτες των 20.000 χιλιάδων παρανόμως και αναγκαστικώς εκδιδόμενων αλλοδαπών γυναικών, που εισήχθησαν ως εμπόρευμα στη χώρα μας, θύματα του διεθνικού εγκλήματος της σωματεμπορίας. Το 2013 η εμπορία ανθρώπων μεταλλάχθηκε. Έτσι επιδημική έξαρση φέρεται να έχει λάβει η παιδική πορνογραφία και η κακοποίηση παιδιών, που χαράσσει τις ψυχές των παιδιών και τορπιλίζει τα θεμέλια της οικογένειας. Γι’ αυτά τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης το ΚΕ.Σ.Ο τους παρέχει κάθε στήριξη και βοήθεια και συνεργάζεται με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

ΔΡΑΣΕΙΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΣΟ

ΣΥΝΕΡΓΕΙ από κοινού με το Γενικό Φιλόπτωχο με το οποίο από τον Μάρτιο του 2012 έχει συνυπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας. Επίσης συνεργάζεται με την Αποστολική Διακονία, την Αποστολή (ΑΜΚΕ) και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.
Για θέματα σίτισης το ΚΕΣΟ, παραπέμπει στο μεγάλο συσσίτιο της ΙΑΑ, που γίνεται καθημερινά στον αίθριο χώρο του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Δίνει μεγάλη αξία στις 74 ενορίες της ΙΑΑ. Αποδέχεται παραπομπές αλλά και παραπέμπει προς αυτές, τις οικογένειες που φτάνουν στο ΚΕΣΟ χωρίς να έχουν συνεργαστεί και συνεννοηθεί με τις ενορίες. Αντίστοιχη συνεργασία ή παραπομπή υπάρχει και προς τις Ιερές Μητροπόλεις ανάλογα με τον τόπο διαμονής ή και καταγωγής των ανθρώπων, που επισκέπτονται το ΚΕ.Σ.Ο.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ με την ΑΜΚΕ- “Κέντρο Ερευνών Ρίζες” σε θέματα παιδικής προστασίας λόγω της εξειδίκευσης του φορέα, σε θέματα παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

ΤΟ ΚΕΣΟ ΠΑΡΕΧΕΙ

Δωρεάν 10 τοκετούς ετησίως σε ανασφάλιστες, άγαμες και άπορες γυναίκες, λόγω της στενής συνεργασίας με το Μαιευτήριο ΙΑΣΩ
Δωρεάν Ιατρική περίθαλψη μέσω των 25 και πλέον εθελοντών Ιατρών του ΚΕ.Σ.Ο. Επίσης, από το ΚΕΣΟ παραπέμπουμε στην Κινητή Ιατρική Μονάδα της Αρχιεπισκοπής, καθώς και στο Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής
Δωρεάν Εμβολιασμούς και Παιδιατρικές Εξετάσεις, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού
Δωρεάν εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και μαθήματα ειδικής διαπαιδαγώγησης σε συνεργασία με αρμόδια Ιδρύματα και φορείς
Δωρεάν νοσηλεία σε ανήμπορα μέλη οικογενειών, ανάλογη με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που εκπονούν φοιτητές της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, σε μέλη οικογενειών, που έχουν βαριά ασθενείς, κατάκοιτους, κλπ ώστε να συμβάλουν στην ανακούφιση βραχυπρόθεσμα των κατάκοιτων, καθώς και χρόνια πασχόντων κλπ.
Δωρεάν νομικές συμβουλές σε εκπροσώπους υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ώστε να ακολουθήσουν μέσω των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της Αθήνας την ένταξη τους στο Νόμο Κατσέλη, ενώ άλλους παραπέμψαμε για τον ίδιο σκοπό στην Καταναλωτική Οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Έτσι βοηθήσαμε (4) οικογένειες να μη χάσουν τα σπίτια τους

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ του ΚΕΣΟ

Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες, για επιμόρφωση και δεξιότητες που προκύπτουν όπως από τις ΕΠΑΣ-Νοσηλευτικης των κρατικών Νοσοκομείων της χώρας, καθώς και το e-learning του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να μέλη των ευάλωτων οικογενειών να αποκτούν δεξιότητες.
Εκμεταλλευόμαστε ευκαιρίες, επιδοτούμενων προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, που υλοποιούν το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) και η Αναπτυξιακή Σύμπραξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών «ΑΘΗΝΑΪΣ», η ΜΚΟ Equal Society για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των γυναικών, που ζητούν μια διέξοδο από την κρίση μέσω του ΚΕΣΟ.
Συνεργαζόμαστε με την Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τα κοινωνικά φροντιστήρια για τα παιδιά των αδύνατων οικονομικά οικογενειών και το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης για την εκπόνηση σεμιναρίων στο πλαίσιο της Επιμόρφωσης των Ειδικών και των Γονέων
Συντρέχουμε μέσω του τμήματος αιμοδοσίας της Αρχιεπισκοπής, στην εξεύρεση φιαλών αίματος.
Αποστέλλουμε παιδιά στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Χορηγούμε τρόφιμα και ρούχα σε οικογένειες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη
Εκπονούμε επισκέψεις Φιλανθρωπίας σε Σωφρονιστικά Καταστήματα όπως οι Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα & Γυναικείες Φυλακές του Ελαιώνα. Για την προσπάθεια μας, αυτή, έχουμε εγκαινιάσει ένα τρόπο συμμετοχής στον εθελοντισμό μέσω των Σχολείων.
Μεταλαμπαδεύουμε το πνεύμα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης σε μαθητές των σχολείων και τους κάνουμε συνοδοιπόρους των προσπαθειών του ΚΕΣΟ Τέτοιες συνεργασίες είναι με τα σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας το 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών(Μαράσλειο), 3ο,4ο,5ο,11ο, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ελευσίνας, κλπ
Ενισχύσαμε με κουβέρτες, είδη ρουχισμού, παιδικά παιχνίδια, παιδικές τροφές και είδη καθαρισμού τους ξενώνες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και φυσικά θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ΕΕΣ και όποιον άλλο φορέα απαιτηθεί.
Συνεργαζόμαστε με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών(Δ.Σ.Α) & Θεσσαλονίκης, τα Πρωτοδικεία Αθηνών & Θεσσαλονίκης, το Συνήγορο Διατραπεζικού Διαμεσολαβητή, τη Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών για δωρεάν περίθαλψη των περιστατικών του ΚΕ.Σ.Ο τόσο στην ίδια τη ΜΟΝΑΔΑ, όσο και στο ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ, την Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Κοινοπραττούμε σε επίπεδο συμβουλευτικής και αρωγής με: το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι” Αθηνών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», την Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Φίλων του Καρκίνου «Μείνε Δυνατός», το ίδρυμα Τζένη Καρέζη και τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου “ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ”.
Συνεργαζόμαστε με: τα Κρατικά Νοσοκομεία του “Ερυθρού Σταυρού”, “Σωτηρία”, τα Παίδων (Αγ.Σοφία, Αγλαΐα Κυριάκου & Πεντέλης, το Αιγινήτειο, τα Μαιευτήρια “Έλενα” & “Αλεξάνδρα”, την Πολυκλινική Αθηνών, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Χωρέμειο Ίδρυμα Πρόωρης Εφηβείας του Νοσοκομείου Παίδων, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, το Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, την Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με το ΄΄Χατζηπατέρειο΄΄(Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών(ΚΑΣΠ) το Ίδρυμα Δάμαρις.
Στεκόμαστε αρωγοί στις αλλοδαπές οικογένειες που ζητούν βοήθεια. Έχουμε ως γνώμονα τη διδαχή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «Ο Χριστός δεν είπε πως αν κάποιος είναι έγχρωμος ή μουσουλμάνος να τον διώχνουμε. Περνάμε δύσκολες ημέρες. Υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον. Ψάχνουμε λύσεις και απαντήσεις, αλλά ξεχνάμε πως ο Θεός είναι παρηγοριά και η ελπίδα μας»
Συνεργαζόμαστε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό και την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Συμβάλλουμε σε οποιαδήποτε ανέξοδη κίνηση που αναπαράγει και κοινωνεί πολιτισμό. Ήδη το ΚΕΣΟ συμμετείχε την Άνοιξη 2013 στα προγράμματα δωρεάν επισκέψεων, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων στα μουσεία της Αθήνας
Διοργάνωση ημερίδων / συνεδρίων για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με κοινωνικά και ιατρικά θέματα που αφορούν την ελληνική οικογένεια, τα οποία θα απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, όσο και σε γονείς και παιδιά ωφελούμενους του κέντρου μας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και ομάδες γονέων για στοχευμένη παρέμβαση σε θέματα παιδιού και εφήβου.
Συμμετέχουμε σε συνέδρια Φόρουμ και Ημερίδες με αντικείμενο τα ανωτέρω θέματα.

Έκθεση εικόνων